Bøger vi kan anbefale

På denne side har vi udvalgt en række bøger, der bl.a. handler om hvilke mekanismer, der er medvirkende til at kvinder vælger at tage til Syrien og leve sammen med syrienkrigere. Bøgerne kan bl.a. læses på Mofibo og Storytel m.fl. Det er ikke alle bøger der er tilgængelige på dansk.

IN THE SKIN OF A JIHADIST

Af: Anna Erelle

”In the skin of a jihadist af Anna Erelle” er en bog om en ung fransk journalists, der ønsker at undersøge, hvordan hun kan komme i kontakt med en IS-kriger. På Facebook, vælger hun derfor at kalde sig for “Melodie” – en tyveårig pige der er konverteret til islam. Melodie bor hos sin mor og søster i Toulouse, da hun møder Bilel, en fransk født og højtstående militant for den islamiske stat i Syrien. Inden for få dage bliver Bilel forelsket i Melodie, og derfor Skyper han til hende gentagne gange, og opfordrer hende hende til at komme til Syrien for at gifte sig med ham. Bilal lover den uskyldige unge pige et liv af materiel komfort og åndeligt formål.

Men “Melodie” er faktisk Anna Erelle, en parisisk baseret journalist, der undersøger rekrutteringskanalerne i den islamiske stat, hvis digitale propaganda-Jihad 2.0-udgør et af sine mest formidable og skræmmende våben, der mobiliserer et stigende antal unge europæere.

I denne barske men sande historie fortæller Erelle sit intense, månedlige forhold til Bilel, som viser sig at være ingen anden end højre hånden til Abou Bakr al-Baghadi, den selvudråbte kalif af ISIS. Han er utålmodig efter at være sammen med Melodie, og derfor fortæller Bilel hende, at ifølge en imam er de allerede gift, og vil være det officielt, når hun ankommer til Syrien. Da hun begynder på den sidste og hidtil farligste fase af sin undersøgelse, tager Melodie til Amsterdam for at påbegynde sin rejse til Mellemøsten. Men tingene går helt galt!

En gribende men også spændende undersøgelse af de faktorer, der motiverer unge til at deltage i ekstremisme. Ligeledes et indblik i hvordan teknologi og sociale medier kan bruges til at sprede radikalisme. Bogen hjælper os til bedre at forstå, at hvordan det kan lade sig gøre, at en islamisk mand kan have held med at forsøge at hjernevaske, forføre og manipulere en sårbare unge kvinder.

(Bogen er på engelsk og findes som lydbog på bl.a. Mofibo og Storytell.

Älskade terrorist: 16 år med militanta islamister

Af: Anna Sundberg

“Da børnene var faldet i søvn tændte jeg vandet i badeværelset, så de troede, at jeg tog et brusebad, hvis de vågnede. Så kontrollerede jeg vinduet, da politimændene gik deres runde. I det øjeblik de passerede min port gik jeg ned ad trappen og skyndte mig ud på Damaskus gader.

“Älskade terrorist” er historien om en ung kvinde fra et velhavende boligområde i Halmstad. Hun vælger at gå ind i den internationale jihadbevægelse, og hun opholder sig der i 16 år. I Sverige bliver hun medlem af en meget lukket islamiske gruppe, som hun forlader fordi hun i stedet for tager til Berlin og deltager i mujahedins hemmelige træningslejr ved grænsen til Tjetjenien. Hendes mand, der formodes at være død i dag, var en internationalt efterlyst terrorist. I Damaskus bliver Anna og hendes tre børn arresteret af diktatoren Bashar Al-Assads sikkerhedstjeneste og bliver fængslet.

Siwan og Josie – en historie om terror og kærlighed

Josie og Siwan er kærester, og en dag ser Josie, at Siwan er blandt de personer, der har smidt en bezinbombe ind gennem et vindue i et klasselokale på den skole, hvor hun er. Der opstår en voldsom brand, og Josie når lige at redde en somalisk rengøringsassistent ud af flammerne. Josie forsøger at få Siwan til at melde sig til politiet, og da han nægter det, afbryder hun sit forhold til ham. Som reaktion på bruddet forsøger Siwan at holde sig til koranen og en gruppe utilpassede unge, der kan betegnes som værende en risikogruppe i Danmark.

Det er en meget interessant problematik, der tages op i denne medrivende og sprogligt velfungerende roman. Her ser vi to unge menneskers kamp med de dilemmaer, der er i den danske debat om tosprogede og minoritetskulturer i Danmark. Hvad er det, som opvækstmiljøerne gør ved os? Og selv om bogen på ingen både er en parafrase over “Romeo og Julie”, så lykkes det for Siwan og Josie at overvinde forhindringer og dilemmaer, så kæresteparret kan give kærligheden en ny chance. Det er forfatterens tiende ungdomsbog, og det er virkelig en meget underholdende roman med en god situationsfornemmelse over for, hvad der sker i det danske samfund både politisk, kulturelt, socialt og ikke mindst sprogligt i de mundrette replikker.

Danmarks børn i hellig krig

Af: Jakob Sheikh

Journalisten Jakob Sheikh er trængt dybere ind i de radikaliserede, islamistiske miljøer end nogen før ham.

I bogen kortlægger han udviklingen i København og Aarhus og viser, hvordan den hænger sammen såvel internt som med udviklingen i både Pakistan, London og Irak. Og endelig med det blodige kludetæppe af konflikter i Syrien, der bliver baggrunden for Islamisk Stats dystre indtræden på scenen.

Og så præsenterer han os for de danske unge, det hele handler om.

Vi møder Lukas, der kæmper med sin ADHD og finder ro i Islams ordnede rutiner. Amir med den pakistanske far og den danske mor, der i sin ensomhed finder nye venner. Shiraz, der på besøg i Islamabad bliver revet med af styrken i retorikken, han hører i Den Røde Moské. Og de 16-årige dansk-somaliske tvillingepiger Salma og Zahra, der planlægger at stikke af hjemmefra for at gifte sig med syrienkrigere i Islamisk Stat.

Vi ser Shiraz bevæge sig fra sin bløde, leende side og folde sig ud som ‘Edderkoppen’, en af de mest radikaliserende prædikanter i Danmark. Salma og Zahra tweete om lykken ved at være ankommet til kalifatet og blive kendt i britisk presse som ’terrortvillingerne’. Amir sluge sin frygt og begive sig i kamp. Og hvordan Lukas’ mor efter at have læst en Facebook-opdatering må sande, at hun aldrig ser sin søn igen.