Konferencer om radikalisering

Amal Hayat holder jævnlige halvårlige og årlige konferencer om vigtige emner og begreber inden for radikalisering og ekstremisme. Du kan her læse om de tidligere konferencer, vi har arrangeret samt se, hvad der er planlagt for det næste år.

Tidligere konferencer om radikalisering og ekstremisme

2019: ”Hvad er radikalisering”

I november 2019 afholdt Amal Hayat konferencen ”Hvad er radikalisering” for fagpersoner, der arbejder med unge, som er i risikozonen for at blive radikaliseret, udsat for ekstremisme eller rekrutteret til bander samt civile samfundsborgere, politikere, unge og forældre med en interesse i dette område. Årsagen var, at vi oplever et stort behov for at uddanne fagfolk og andre interessenter helt fra bunden i begrebet radikalisering. Omkring 70 personer deltog i konferencen, hvor Advokat Erbil Kaya, Forsvarsadvokat med møde for Højesteret og den første og eneste advokat i Danmark med en anden etnisk baggrund end dansk, som kun arbejder med straffesager, fortalte om sine erfaringer med terrorlovgivningen i Danmark. Han sluttede blandt andet af med en diskussion blandt tilhørerne om gråzonerne og de juridiske/etiske dilemmaer.

Psykolog Basim Osman med mange års erfaring i arbejdet med børn, unge og familier med etnisk minoritetsbaggrund fortalte om unges identitetsudvikling, om unge i risiko for radikalisering samt om ”push og pull” mekanismer. Desuden fortalte han om, hvordan familie og fagpersoner kan være opmærksomme på tegn på og forholde sig til unge, der er i fare for at komme i miljøer, hvor ekstremisme og radikalisering er i højsædet.

Konferencen sluttede af med et oplæg fra 24-årige ”Fatima”, som 19 år gammel begyndte at færdes i miljøer med sympatier for ekstremistiske ideer. Hun forelskede sig i en mand fra dette miljø, og da hun i 2014 tog på en rejse til Tyrkiet med ham, blev hun snydt til at rejse over grænsen til Syrien. Efter et år på, hvad der dengang var Islamisk Stats territorie, lykkedes det hende at flygte tilbage til Danmark. I dag er hun ude af de ekstremistiske miljøer og lever en almindeligt liv med uddannelse, familie og venner. På konferencen fortalte hun for første gang nogensinde anonymt sin historie om sine oplevelser i Danmark og Syrien samt årsagerne til, at hun havnede i et ekstremistisk miljø i. Tilhørerne fik mulighed for at få et indblik i, hvad det vil sige at være ung, sårbar og identitetssøgende samt stille spørgsmål til ”Fatima”.

2018: ”Radikalisering og ekstremisme – i et praksisperspektiv og kortlægning

I 2018 afholdt Amal Hayat konferencen ”Radikalisering og ekstremisme – i et praksisperspektiv og kortlægningmed deltagelse af over 50 spørgelystne og engagerede deltagere. Konferencen blev indledt med spændende oplæg af Muhammad Hee fra Københavns Kommune, der til dagligt arbejder med at forebygge og bekæmpe radikalisering. Det blev fulgt op af et mindst lige så medrivende foredrag af Saer El Jaichi om forskellene på gængse begreber som islamisme og Salafisme. Til sidst fortalte Ula Rasool om, hvordan hun – på trods af, at hun aldrig har været radikaliseret – gjorde sig nogle flygtige erfaringer med radikale miljøer. Og hvordan hendes egen historie illustrerer, hvor svært det kan være at sætte alle unge i risikozonen i den samme boks. Alle tre oplægsholdere gav hver deres bud på, hvorfor unge bliver en del af en radikaliseringsproces, samt hvordan man, ifølge dem, kan forebygge radikalisering og ekstremisme.