YOUTUBE-VIDEOER og podcasts OM RADIKALISERING OG EKSTREMISME

YOUTUBE-VIDEOER OM RADIKALISERING OG EKSTREMISME

ÅRSAGER TIL AT UNGE BLIVER RADIKALISERET:

Sociolog Aydin Soei fortæller i dette interview fra august 2016, hvorfor nogle unge medborgare, der bor i udsatte boligområder, vælger at blive radikaliseret.

Han fortæller, at mange af dem ser sig selv som modborgere, og vælger at stille sig udenfor fællesskabet. De lever i en mikroverden og bliver en del af en subkultur, hvor man lever efter nogle helt andre normer ift flertallet. Det omhandler fx holdningen til vold, hvor de unge lever efter nogle matcho idealer, og sammen med andre skaber en fortælling om, at samfundet er imod os, og har en oplevelse af, at når man bor i de her boligområder, så er man dømt til at være en taber.

(Varighed: Syv minutter)

HVAD ER RADIKALISERING?
V. Psykolog Cathrine Moestue
Radikalisering handler ikke kun om religion. Det kan ske indenfor alle totalitære livssyn og politiske ideologier. Et eksempel er Nynazismen og Marxismen. Radikalisering er ikke et valg man tager, men derimod en proces. Mange, der bliver draget ind i denne proces, gør det ikke pga. en ideologisk overbevisning, men derimod pga. sociale behov.
Det der kendetegner en radikaliseringsprocces er en aktiv og systematisk angreb på personens identitet og vaner. Formålet er, at ændre personens virkelighedsopfattelse og selvbillede. Der sker en manupolering, fordi hensigten med processen er, at få personen til at underkaste sig den nye doktrin og ledelsen i den nye gruppe.
En af de vigtigste mekanismer ved radikaliseringsprocessen er isolering, og det sker ved at forsøge på at holde personen isoleret fra venner, familie og det øvrige samfund. I den begrænsede virkelighed træffer personen sine valg.
Personen er ikke kun isoleret fra venner og familie, men er også isoleret fra sig selv ift. sine egne følelser og sin egen tvivl. En af de største sårbarheder ift. til at blive isoleret er netop ensomhed og lav selvfølelse, eller hvis der er en overgang i sit liv som fx puberteten. I den proces fortæller dem der rekrutterer en, at de elsker en også kaldet – Love bombing!

Podcasts om radikalisering og ekstremisme

Caliphate: Lyddokumentarer om af New York Times om ISIS.