Youtube videoer vi kan anbefale

Life after ISIS

Mange europæere er taget afsted for at kæmpe for ISIS, tæt på 6000 af dem, og det er bare dem, vi ved om. Med kalifatet er i forfald, og mange af disse udenlandske krigere er derfor på vej hjem. Men hvad skal der ske med dem? Den 13. november 2015 angreb otte selvmordsbombere og en pistolmand Paris og dræbte 130 mennesker og skadede mere end 400. Angrebene var på franske og belgiske statsborgere, hvoraf seks var kommet hjem fra Syrien, hvor de havde kæmpet med ISIS, også kendt som ISIL eller islamisk stat.

Hvad skal man gøre, når krigere vender tilbage er en stor bekymring for vestlige regeringer.

(Filmen er på engelsk)

ÅRSAGER TIL AT UNGE BLIVER RADIKALISERET

Sociolog Aydin Soei fortæller i dette interview fra august 2016, hvorfor nogle unge medborgare, der bor i udsatte boligområder, vælger at blive radikaliseret.

Han fortæller, at mange af dem ser sig selv som modborgere, og vælger at stille sig udenfor fællesskabet. De lever i en mikroverden og bliver en del af en subkultur, hvor man lever efter nogle helt andre normer ift flertallet. Det omhandler fx holdningen til vold, hvor de unge lever efter nogle matcho idealer, og sammen med andre skaber en fortælling om, at samfundet er imod os, og har en oplevelse af, at når man bor i de her boligområder, så er man dømt til at være en taber.

(Videoen er fra Youtube og varer 7 min)

Hvad er radikalisering

Psykolog Catherine Moestue redegør for de psykiske aspekter bag radikalisering.

HVORFOR VÆLGER MAN AT BLIVE SYRIENKRIGER

I denne film fra november 2014 fortæller “Ahmed”, der er danskfødt og har boet i Danmark i 27 år, hvorfor han valgte at rejse til Syrien for at kæmpe. Han endte med at blive dræbt i et selvmordsangreb.

KORTFILM OM RADIKALISERING: ``I Danmark er jeg født``

Filmen er lavet som et 9. klasse projekt, og omhandler radikalisering på nærmeste hold.

VEJEN IND I RADIKALISERING

Ahmed Akari m.fl. om hvilke faktorer der er medvirkende til at nogle mennesker vælger at blive radikaliserede.