Boganmeldelse: In the skin of a jihadist

Boganmeldelse: In the skin of a jihadist

Boganmeldelse: In the skin of a jihadist 150 150 Simon

”In the skin of a jihadist” af Anna Erelle er en bog om en ung fransk journalists, der ønsker at undersøge, hvordan hun kan komme i kontakt med en IS-kriger. På Facebook, vælger hun derfor at kalde sig for “Melodie” – en tyveårig pige der er konverteret til islam. Melodie bor hos sin mor og søster i Toulouse, da hun møder Bilel, en fransk født og højtstående militant for den islamiske stat i Syrien. Inden for få dage bliver Bilel forelsket i Melodie, og derfor Skyper han til hende gentagne gange, og opfordrer hende hende til at komme til Syrien for at gifte sig med ham. Bilal lover den uskyldige unge pige et liv af materiel komfort og åndeligt formål.

Men “Melodie” er faktisk Anna Erelle, en parisisk baseret journalist, der undersøger rekrutteringskanalerne i den islamiske stat, hvis digitale propaganda-Jihad 2.0-udgør et af sine mest formidable og skræmmende våben, der mobiliserer et stigende antal unge europæere.

I denne barske men sande historie fortæller Erelle sit intense, månedlige forhold til Bilel, som viser sig at være ingen anden end højre hånden til Abou Bakr al-Baghadi, den selvudråbte kalif af ISIS. Han er utålmodig efter at være sammen med Melodie, og derfor fortæller Bilel hende, at ifølge en imam er de allerede gift, og vil være det officielt, når hun ankommer til Syrien. Da hun begynder på den sidste og hidtil farligste fase af sin undersøgelse, tager Melodie til Amsterdam for at påbegynde sin rejse til Mellemøsten. Men tingene går helt galt!

En gribende men også spændende undersøgelse af de faktorer, der motiverer unge til at deltage i ekstremisme. Ligeledes et indblik i hvordan teknologi og sociale medier kan bruges til at sprede radikalisme. Bogen hjælper os til bedre at forstå, at hvordan det kan lade sig gøre, at en islamisk mand kan have held med at forsøge at hjernevaske, forføre og manipulere en sårbare unge kvinder.

(Bogen er på engelsk. Kan bl.a. læses på Mofibo)

Leave a Reply