En isis-brud fortæller

En isis-brud fortæller

En isis-brud fortæller 150 150 Simon

Iman Muzaeva fortæller i denne artikel om, hvordan det var at leve som hustru til en IS-kriger, først i Raqqa og bagefter i Tal Afar, samt hvordan hun endelig fandt modet til at forlade sin mand.

Iman Muzaeva lever i dag i hendes forældres hus i en lille by tæt på hovedstaden i den russiske republik Tjetjenien. Her bor hun nu i et lille halvtomt og varmt rum sammen med hendes tre små børn. Huset lever langt fra op til den standard af et hus, som hun boede i dengang hun sammen med mange andre ISIS sympatisører uretmæssigt havde overtaget landsbyen Sinjar i Irak. Landsbyen havde tidligere været beboet af Yazidier, der enten var flygtet, dræbt eller blev holdt i fangenskab af ISIS.

Iman Muzaeva voksede op i fattigdom med en far der var ekstremt dominerende overfor hende. Hun måtte fx ikke spise samtidig med at hendes far spiste. Hun måtte ikke gå med bukser i en alder af 11 år, og herefter måtte hun ikke længere gå ud og være sammen med hendes klassekammerater. Da hun var 13 år gammel og havde gennemført 8 klasse, blev hun beordret til at stoppe i skolen og i stedet for hjælpe til med at opdrage hendes tre yngre søskende. Da hun var 15 år gammel, blev hun introduceret for hendes kommende mand det var 7 år ældre end hende selv. På det tidspunkt var manden ikke radikaliseret, hvilket han først blev nogle år senere og endte med at overtale hende til at tage til Syrien sammen med ham og deres fælles børn.

For Iman Muzaeva var det ikke en behagelig oplevelse at bo i Sinjar sammen med de mange ISIS sympatisører. ISIS tvang alle til at overvære henrettelser og i nogle tilfælde blev de også bedt om selv at være bødlen der udførte henrettelsen. Hun ønskede at vende tilbage til Tjetjenien, men var bange for at tale højt om det. Hendes mand fortalte hende historier om hvordan de kvinder der ønskede at flygte fra ISIS blev sat i fængsel og voldtaget, og de mænd der forsøgte at flygte blev henrettet på en meget brutal måde.

Hendes chance for at komme tilbage til Tjetjenien, og væk fra det ISIS okkuperede område, opstod da det irakiske militær fik nedkæmpet byen. Det lykkedes Iman Muzaeva at flygte sammen med et dusin andre mennesker til et kurdisk kontrolleret territorium. Her blev hun reddet af medlemmer af den russiske regering. Hendes redning var en del af en usædvanlig indsats for at bringe tjetjenske familier der havde kæmpe for ISIS tilbage fra Syrien og Irak. Ved udgangen af 2017 var mindst 93 kvinder og børn vendt hjem efter at chefen for den tjetjenske republik tilbød dem en sikker vej hjem. Indsatsen for at få kvinderne og børnene hjem igen er ikke kun en humanitær indsats, men lige så meget også en del af en strategi ift. at vinde krigen mod terror hjemme ved at rehabilitere familierne og opmuntre de tilbagevendende krigere til at opgive ekstremisme.

Læs mere her (artiklen er på engelsk)

Leave a Reply